woensdag 11 januari 2012

ZN: Hergebruik rollators leidt tot extra kosten

Het hergebruiken van rollators is veel duurder dan het leveren van een nieuw exemplaar. Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in reactie op D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

Dijkstra stelde dat verzekeraars geen enkele moeite doen om ouderen aan een goede tweedehands rollator te helpen. Volgens haar een typisch voorbeeld van spilzucht in de zorg, waardoor verzekeringspremies stijgen en de zorgkosten compleet uit de hand lopen. D66 vindt dat de rollator uit het basispakket moet verdwijnen, zodat gebruik wordt gemaakt van de tweedehands voorraad die nu op sites als marktplaats.nl te vinden zijn.

ZN is verbaasd over deze uitspraak. “Zorgverzekeraars weten dat in de praktijk het hergebruiken van rollator veel duurder is dan het leveren van een nieuwe rollator. De tweedehands rollators moeten worden ingezameld, ze worden stuk voor stuk nagekeken en gereviseerd om te voorkomen dat mensen vallen door ondeugdelijk materiaal.” Volgens ZN hebben zorgverzekeraars wel degelijk geprobeerd om rollators opnieuw te gebruiken. “De vergoeding in het basispakket is echter alleen voor een eenvoudige standaard rollator, en dan blijkt dat hergebruik van deze rollators juist extra premiegeld kost.”

Op basis van het door de overheid vastgestelde basispakket vergoedt de zorgverzekeraar een bedrag voor de aanschaf van een standaard rollator. In de praktijk kiest de consument vaak voor een duurder en luxer model en is men bereid om de extra kosten zelf te betalen. “Daarnaast zorgen de zorgverzekeraars ervoor om in de polis en de contracten een minimale gebruiksduur vast te stellen. Mensen kunnen dus niet zomaar een nieuwe rollator vergoed krijgen”, aldus ZN.

Zorgvisie

Geen opmerkingen: