donderdag 9 oktober 2008

Wethouder oefent met rollator

,,Wat rijdt zo'n ding wiebelig.'' In het gemeentehuis van Middenbeemster ervaart wethouder Mia Ruijs hoe het is om achter een rollator te lopen. Het is haar extra moeilijk gemaakt, want ze moet over een drempel. Een drempel kan een obstakel voor ouderen zijn en daar wil de projectgroep Opplussen Eigen Woning deze doelgroep zich van bewust laten worden.

De raadszaal van het gemeentehuis zit vol. De senioren grinniken als Ruijs verschillende pogingen doet om haar rollator over de drempel te krijgen. ,,De voorkant opduwen'', luidt het advies vanuit de zaal. Het lukt de wethouder niet. ,,Moet ik 'm helemaal zo hoog optillen?'', vraagt ze zichzelf hardop af.

Volgens Beemsterlinge en woordvoerster van Wooncompagnie Carla van der Hulst is het een van de obstakels waar ouderen in de eigen woning tegenaan kunnen lopen. ,,Aanleiding voor het project Opplussen Eigen Woning is de voorkeur van veel ouderen om zo lang mogelijk in de eigen woning te blijven wonen. Alleen veel woningen zijn daar niet voor geschikt. Het zijn niet alleen drempels, maar denk ook aan het toegangspad naar de woning of de verlichting in huis. Met dit project richten we ons daarom op bewustwording.''

Wooncompagnie is een van de organisaties die participeren in het project dat in de gemeenten Beemster, Zeevang, Graft-De Rijp en Schermer wordt uitgevoerd.

Geen opmerkingen: